JM Stugor & Fritid

VENTILATION AV STUGAN - VIKTIGT!


Fritidshus bör ventileras, oavsett om det besöks ofta eller lite, för att undvika problem med fukt och för att både hus och människor ska trivas. I fritidshus använder man sig nästan alltid av självdragsventilation, exempelvis frånluft eller FTX. Inte sällan finns någon typ av eldstad, vilket betyder att skorstenen hjälper till att transportera ut gammal luft. För att få in luft finns några olika varianter.


Fritidshus respektive permanent villa/hus/bostadshus

Det är viktigt att förstå skillnaden mellan ventilationssystem för bostadshus och fritidshus. Bostadshus används mer, vilket gör att de behöver bra och konstant luftväxling för att hålla luften frisk. Fritidshus, å andra sidan, används bara ibland och står ofta tomma under längre perioder. Detta gör att behoven är mer flexibla men riskerar också att bli problematiska om inget görs när huset är tomt.


Vanliga ventilationsproblem i fritidshus

Majoriteten fritidshus sommarstugor har någon form av självdragsventilation, som är beroende av den s.k. termik effekten, där varm luft stiger upp genom skorstenar och frisk luft kommer in utifrån. Därför står luften oftast stilla under vintermånaderna, om sommarstugan inte är uppvärmd. Detta kan orsaka problem med mögel och dålig luftkvalitet. Samma problem uppstår under de varmare perioderna då temperaturen är samma ute som inne.


Hur många ventiler krävs i ett fritidshus?

Antalet ventiler styrs över hur många rum som skall ha luftflöde. Rum som sovrum, vardagsrum, kontor eller liknande där man befinner sig skall ha en friskluftsventil. Badrum, kök, toalett, tvättstuga skall ha frånluftsventiler.

Så förbättrar du ventilationen i fritidshusetInspektion av befintlig ventilation i sommarstugor


Följande steg rekommenderas för att undersöka om sommarstugan har erforderlig ventilation:


  1. Friskluftsventiler:För rum där ni vistas, såsom sovrum och vardagsrum, ska tilluftsventiler finnas för att säkerställa god luftkvalitet. Ventiler bör placeras i högre positioner på väggar för att främja cirkulation och förhindra onödig nedkylning av luften.
  2. Frånluftsventiler:I utrymmen som kök och badrum skall frånluftsventiler vara installerade för att effektivt avlägsna fukt och lukt. Dessa ventiler skall helst placeras nära källan till föroreningar för att optimera luftflödet.
  3. Ventilationens kapacitet:Kontrollera om ventilerna är i gott skick och fria från hinder som kan blockera luftflödet. Inspektera även skorstenen på taket, det är inte ovanligt med fågelbon där.
  4. Kontroll av luftflöde:En enkel metod för att se om det är något drag i ventilationen är att hålla en låga från en tändare intill ventilen. Det ger en indikation på om det blåser in eller suger ut luft. Även vi använder denna metod i nödfall.


Sammanfattningsvis skall varje rum i sommarstugan ha till- eller frånluftsventiler för att säkerställa en hälsosam och trygg boendemiljö.


Uteluftsflödet ska lägst motsvara 0,35 liter per sekund och kvadratmeter bostadsyta. Det är tillåtet att minska uteluftsflödet till lägst 0,10 liter per sekund och kvadratmeter bostadsyta när ingen är hemma, för att spara energi. Luften i bostaden får inte medföra besvärande lukt eller negativa hälsoeffekter. Mer information - länk


Krav från Boverket gällande ventilation i fritidshus - länk


Åtgärder för att förbättra ventilationen


Det finns några praktiska åtgärder man kan göra för att förbättra ventilationen i ett fritidshus. Nedan beskriver vi de vanligaste och mest effektiva metoderna:


  • Upprustning av befintligt självdrag: Genomför en grundlig inspektion av systemets komponenter för att identifiera slitage och funktionella brister. Rengör kanaler och eventuella filter för att säkerställa en effektiv luftväxling och minimera motståndet.
  • Installation av mekanisk frånluft:För att säkerställa ett konstant luftflöde i sommarhuset går det att installera olika frånluftssystem. Det finns väldigt enkla varianter till mer omfattande installationer.
  • Badrumsfläktar: Det enklaste och billigaste sättet att få en konstant luftväxling är att installera en liten väggfläkt i badrum, wc och eventuellt i köket.
  • Frånluftsfläkt: En tryggare och säkrare metod är att installera en frånluftsfläkt dra ventilationskanaler på vinden till samtliga våtutrymmen och kök. Fläkten, som med fördel placeras på yttertaket, suger ut luften ur kanalsystemet.
  • Nackdelar: Frånluft återvinner ingen värme, så det krävs mer energi för att hålla en trygg temperatur under vintern.
  • FTX-ventilation (Frånluft-Tilluft med värmeåtervinning):Denna lösning är bäst, både ekonomiskt på sikt samt för husets välmående. Ett litet FTX aggregat placeras på vinden eller i badrummet och förser huset med återvunnen och uppvärmd luft. Även Rums-FTX kan placeras för att få en bra och billig ventilationslösning.
  • Trots att investeringskostnaden är högre än andra system, så har man tillbaka investeringen på sikt samt att man säkerställer att huset håller sig friskt en mycket lång tid framöver. FTX fungerar väldigt bra tillsammans med en luft/luft värmepump som primär värmekälla.


Källor: Boverket Kunskapsbanken samt över 20 års egna monteringsarbeten JM Stugor & Fritid.


DU BESTÄMMER - VI TILLVERKAR - SKRÄDDARSYTT


Välj bland våra befintliga modeller, storlekar och planlösningar - eller så ändrar vi lite eller mycket, precis som Du vill ha det!

Vi ger Dig pris och ritningar på just det knuttimrade objektet exempelvis stugan, garaget, förrådet, carporten, bastun eller paviljongen Du önskar. 

Vi leverera en komplett materialsats, färdigkapade och numrerade delar, med eller utan fönster & dörrar - eller endast en timmerstomme.

Våra virkestjocklekar är 44, 60 och 90 mm av fint virke, hög kvalitet och mycket bra passform - för enkel montering!