JM Stugor & Fritid

VAD KOSTAR HANTVERKARE?

Timpriser och tips

Att anlita hantverkare är idag mer prisvärt än tidigare. Sedan ROT-avdraget infördes kostar en hantverkare ungefär en tredjedel av vad det kostade att anlita hantverkarhjälp innan ROT-avdraget. Så vad kostar hantverkare egentligen? 


Vi tittar närmare på timpris för bland annat snickare, målare, rörmokare, elektriker och murare.


Timpris hantverkare

En vanlig lösning när man anlitar hantverkare, oavsett om det handlar om snickare, elektriker eller en värmepumpsinstallatör, är att hantverkaren anger ett timpris och sedan specificerar hur många timmar denne lagt ner på arbetet ,vilket ger den totala arbetskostnaden. Vill man kan man sätta ett tak på vad arbetet får kosta men då är det viktigt att reglera detta i avtal med hantverkaren på förhand.


Konsumenttjänstlagen säger att en avvikelse på 15 procent från överenskommen arbetskostnad är ok för en hantverkare att ta ut på eget bevåg om inget annat avtalats. Dock ska denna extra arbetskostnad specificeras på fakturan. 


Timpris för olika typer av hantverkare varierar men vill man ha en summa  mellan tummen och pekfingret på vad hantverkare kostar är 500 kr/timme ett rimligt timpris.


Hantverkare sätter dock sina egna priser så i slutändan är det i förhandlingen mellan hantverkaren och dig som kund som det avgörs. En god idé är därför att alltid kontakta flera olika hantverkare eller byggfirmor när du vill få ett arbete utfört. Då kan du jämföra deras priser och kanske förhandla dig fram till en bättre arbetskostnad i slutändan!


Schablonpris per timme för olika typer av hantverkare

Det är givetvis svårt att ange timpris för hantverkare i allmänhet eftersom det är så stora skillnader, även inom olika hantverkargrupper. Timpris och arbetskostnad varierar också beroende på faktorer som: arbetets omfattning (ju större projekt desto större chans till pressat timpris), var någonstans i landet du bor (generellt är timpriset något högre i storstäder) samt din egen förhandling om priset med hantverkaren.


Ska du anlita en snickare bör du räkna med ett pris på 300-450 kr/timme före skatt och ROT-avdrag.Här är en fingervisning om vad det kostar att anlita olika typer av hantverkare per timme. Priserna kan som sagt alltså variera även utanför ramarna som anges här (priserna anges exklusive moms och innan eventuellt ROT-avdrag):

Vad kostar hantverkare efter ROT-avdrag?

ROT-avdraget innebär att 30% av arbetskostnaden (alltså inte exempelvis materialkostnad eller reseersättning) skattejämkas till 50 000 kronor per person och år.


Här är ett räkneexempel på hur ROT-avdraget används för att sänka kostnaden när du anlitar hantverkare och vad timpriset egentligen blir:


  • Säg att du anlitar en snickare för att renovera en stuga. Han beräknar att arbetet tar 60 timmar och tar 350 kr i timmen. Det ger en arbetskostnad på 21 000 kr för att renovera stugan.
  • Du får nu rotavdrag på 30% av arbetskostnaden (förutsatt att du betalat in så mycket i skatt under året). Det ger att timkostnaden blir 245 kr istället.
  • 60 timmar á 175 kr ger då en total arbetskostnad på 14 700 kr.