Det behöver inte vara svårt eller tidskrävande att bygga en ny utetrappa. Här är tre enkla trappor du kan bygga på en dag.
Mer info och beskrivningar - klicka här
Om du väljer rätt metod och rätt material så håller ditt staket hur länge som helst. Kom ihåg dessa 10 gyllene regler när du reser ett staket så slipper du göra om det redan efter fem eller tio år. Arbetet blir faktiskt inte större och om du gör en ekonomisk kalkyl så har du tjänat in merkostnaden tämligen snabbt.
Mer info och beskrivningar - klicka här
Gjut plintgrunden själv. Det är superlätt om du följer dessa enkla förhållnings-regler.
Mer info och beskrivningar - klicka här
Bygg ett utekök eller varför inte en egen pizzaugn - allt Du behöver veta!
Mer info och beskrivningar - klicka här
Nio steg till en praktisk mysig sommarstuga
(Christel Månsson Uppdaterad 24 jul 2020)
Inredningen av sommarboendet får gärna vara enkel, som här i Buster Delins sommarhus i Lundnäs.
Foto: Patric Johansson
Med en genomtänkt inredning av sommarstugan blir det ännu mer avkopplande och välgörande att vistas där. Inredningsarkitekt Christel Månsson tog fram nio praktiska tips på vad du bör ta hänsyn till när du inreder fritidshuset.
Eftersom sommarhuset ofta står tomt längre tider över vinterhalvåret är det bra att tänka praktiskt när man väljer vilka material och möbler man ska inreda med. Sommarboende får ju gärna vara lite enkla då det kan vara vilsamt att ha som kontrast till sitt vardagsboende.
1. Välj naturmaterialNaturmaterial i väggar, möbler och textilier.
Foto: Jonas Ingerstedt/Norrgavel
Naturmaterial skapar välmående på många plan. Ju mer man kan byta ut och återställa desto bättre. Golvmaterial i trä, sten och klinker, väggar i träspont (ej mdf) och målat med rena färger som linoljefärg eller tapet. Tag bort alla material som inte är naturliga, som plastgolv och laminatbänkskivor. Välj möbler och textil i rena naturmaterial. Det har forskats kring hur vi omedvetet reagerar på rum med naturmaterial eller konstgjorda material genom att mäta kroppsreaktioner och puls på blinda personer som går in i olika rum. Alla reagerar med att få lägre blodtryck och puls och välmåendet ökar när de kommer in i de naturliga rummen.
2. Eldstad i stuganEn eldstad i sommarstugan är bra vid kyliga vår- och höstkvällar.
En eldstad är nummer ett i sommarstugan anser de flesta. Det kan vara kamin, öppen spis eller vedeldad spis i köket, men det måste finnas. Bra är såklart att tänka på energieffektivitet och att minska utsläpp, om möjligt.
3. Rent, fräscht och lukta gottChristel menar att du blir av med sommarstugelukten
om du har en luftrenare.
Man vill mötas av en fräsch doft när man kommer till stugan och då tycker jag att det är smart att ha inköpt en luftrenare med ozon:
4. Flera lager gardinerMer ombonat med gardiner.
Foto: Designers Guild
Fönstren ska sila ljuset med fina gardiner (gärna i linne och i flera lager) och ha en fin utblick. Det är bra att kunna dra för vid hög värme eller kallras.
5. Ordna förvaringEtt vitrinskåp håller dammet borta från prylarna.
Foto: Norrgavel
Förvaring som inte samlar damm är smart. Vitrinskåp för alla sorters behov och sedan är det bra med stora transparenta plastlådor med lock att stoppa in bäddtextilier, handdukar och annat i som ska skyddas för fukt och lukt. En oslagbar duo mot mal och pälsängrar är att kombinera cederträblock och lavendel. Det hjälper på naturlig väg att hålla krypen borta - och doftar gott!
6. Många smålamporMånga smålampor skapar mys i stugan.
Många och gärna dimbara smålampor med varmt ljus och fotogenlampor som ger mjukt och fördelat ljus skapar mys. Uppladdningsbara lampor för både ute och inne är ett nytt bra sätt att ha varierat ljus. Alla lampor som ger kallt ljus skulle jag ta bort, lysrör bort, alltid och i alla lägen.
7. Ordentligt med sittplatserViktigt att ha många sittplatser.
Ett tips är att ha många korgstolar med löstagbara dynor och extra suttpuffar man kan stapla om man har många gäster. Bänkar längs väggar är ett klokt sätt att få fler sittplatser, där kan man ha extra förvaring under lock. Det är fint med udda stolar runt bordet. Soffor kan täckas över med gamla lakan och lägg extra lavendelpåsar på soffan när ni inte ska vara i stugan på ett tag.
8. Rätt mattorChristel rekommenderar sisalmattor.
Jag rekommenderar sisalmattor som är mycket tåliga och trasmattor, gärna många i olika storlekar, som kan tvättas.
De kan rullas ihop över vintern.
9. Välj bra madrasser till sommarstuganBra madrasser viktigt för återhämtningen.
Använd gärna tagelmadrasser som inte angrips av skadedjur eller kvalster. Bra sängar är viktigt när man har tid för återhämtning.
Följ oss i sociala medier
Copyright © 2005 - 2020 Alla rättigheter förbehållna JM Stugor & Fritid - Innehar F-skatt