JM Stugor & Fritid

Här presenterar vi lite blandade tips och länkar

Tips för Dig som planerar att bygga ett attefallshus (25) eller bolundare (30 kvm);


Hyra ut attefallare - att tänka på


Har du en attefallare eller plats över på din tomt?

Då är du en av många som har chans att hyra ut som en extra inkomstkälla.

Men vad gäller? Här listar vi några saker som är bra att ha koll på.

Att hyra ut sitt attefallshus kan bli en bra inkomstkälla och är samtidigt ett smidigt sätt att bidra till att minska bostadsbristen. Men se till att du har koll på reglerna innan du skriver kontrakt.


Många har börjat förstå fördelarna med en komplementbostad på sin tomt. De små husen om max 30 kvadrat finns i en mängd olika varianter – och går att få med alla bekvämligheter din hyresgäst kan tänkas behöva. 


Utnyttja schablonavdraget
Bygger du ditt attefallshus för eget bruk, men hyr ut i perioder till exempel under skidsäsongen, har du rätt till ett schablonavdrag på upp till 40 000 kr per år. Du betalar då skatt på de hyresintäkter som överstiger 40 000 kronor.

Är huset däremot från början byggt för att hyra ut behöver du skatta för hyran som inkomst av näringsverksamhet.


Sätt en rimlig hyra
Hyressättningen när det gäller uthyrning av privatbostad är fri, vilket betyder att du kan bestämma den hyra som du tycker är lämplig. Men försök ändå se till att den är skälig, annars kan hyresgästen överklaga till hyresnämnden och få hyran sänkt.


Hur ska jag räkna?
Använd dig av marknadsvärdet på ditt attefallshus som riktlinje, det brukar ligga på cirka 200 000 till 400 000 kronor. Du tar sedan 4 % av marknadsvärdet per år i hyra, plus driftskostnader. Hyr du ut huset möblerat kan du multiplicera beloppet med 1,15.


Nyckelfärdigt – bokstavligen
Något som är lätt att glömma bort är att hyresgästen har så kallad exklusiv rätt till bostaden, vilket betyder att du inte får gå in i bostaden utan tillåtelse. Om du ändå vill behålla nycklar för eventuella driftstörningar eller annat, glöm inte att det bör skrivas in i andrahandskontraktet. 


Några sista tips

  • Kom ihåg att redovisa överskott från hyresintäkter som inkomst av kapital.
  • Glöm inte att kolla med ditt försäkringsbolag vilken typ av försäkring du behöver.
  • Se till att det står tydligt i kontraktet vem som är ansvarig för eventuella skador som uppstår – du eller hyresgästen.
  • Dubbelkolla alltid med Skatteverket om du är osäker på hur din hyra beskattas.

Lycka till med din uthyrning!

 

KÄLLA: EXPRESSEN, HYRESGÄSTFÖRENINGEN, BOVERKET

Karta och dokument snölastzoner


Kartan är ett hjälpmedel för att lättare bedöma vilken snölast som ska användas när dimensionerande snölast bestäms på en viss plats.


Ladda ner dokument som visar Snözoner för respektive kommun.

Mer info finns på Boverkets hemsida - länk 

Underbara inredningstips för litet fritidshus och sommarstuga

Källa & ämne: Sköna Hem  SOMMARSTUGA


Lilla sommarstugan och fritidshuset i fokus, hur inreder man smart på minimal yta? Jo, genom att utnyttja hörnen, leta efter saker som rymmer mycket men tar liten plats, och rusta uteplatsen till tänderna! Här är mängder med inspiration och smarta knep.


Mer info/tips - klicka här

Lathunden tryckt och som app


Lathunden app är gratis och ett smidigt arbetsverktyg för dig som arbetar med trä. Med Lathunden får du direkt i mobilen veta vilka dimensioner som krävs för altan-, golv- och takbjälkar samt takstolar i olika situationer samt virkesåtgång för bland annat spontat virke, lockpaneler och reglar. 

Tips på företag som bl.a. säljer andra typer av garageportar som inte vi kan erbjuda.

Husglädje av Hans-Gunnar Samuelsson Lotta Åberg


Inbunden bok Ica. 2009. 119 sidor.

Gott skick. En bok om små hus som komplement, baserad på en standardmodul som varieras och med den kan man skapa olika stilar och funktionerinom eller utanför friggebodsnormen. Den här boken skiljer sig från alla de böcker som skrivits om friggebodar genom att den har en öppen inställning till vad man vill skapa och täcker därför in både hus med bygg lov attefalls hus och friggor. Spännade koncept som istället för att rita färdiga hus ger en verktygslåda att skapa med och att använda vid bygglov och kommunikation med byggare och kvalitetsansvariga.


Säljare: Farbror blå

Här kan Du jämföra priser mellan olika tillverkare och leverantörer av stugor, modeller med mera...

Här presenteras en rad olika produkter infom solkraft som lämpar sig för stugan, om man saknar elnätsanslutning.