JM Stugor & Fritid

ISOLERING AV STUGAN - GOLV, VÄGGAR & TAK


Färdigkapade trädelar, färdiga fönstrar och dörrar med karm - allt numrerat och dimensionerat, för bästa passform och enklaste montering - Du fixar det!


Montera din stuga, ditt förråd, garage eller attefallshus själv, helst två personer eller om grannen också vill hjälpa till, det är roligt - med visuell monteringsanvisning, på alla "språk".


Är Du någorlunda händig så klarar det med våra instruktioner. Tänker Du isolera stugan i ex golv, tak och/eller vägar eller lägga takpannor så kanske det behövs en mer erfaren snickare till din hjälp. Vi kan bistå med materiallista på hur mycket material Du behöver, tips mm.


Exempelvis så tar en 25 kvadratare "Attefallare" ca 2-3 dagar om ni är två som snickrar och att grunden är färdigställd, vanligtvis en enkel plintgrund, gärna på singelbädd för dräneringens skull. Kontakta oss så hjälper vid Dig!

VILKET ÄR "VARMAST"?!


För kännedom så kan en 90 mm oisolerad (timmer)vägg kan aldrig mäta sig "värmemässigt" med en isolerad 44 el. 60 mm, oavsett tjocklek på väggisolering ex 45, 70, 95 eller 120 mm, alltså en 44 mm vägg + 45 mm väggisolering "värmer" betydligt mer än en oisolerad 90 mm. Här visar många kunder en annan uppfattning, felaktigt.


Rent konstruktionsmässigt så häller även en 44 mm med rätt bärighet också mer än vad de flesta tror även om ju grövre väggarna är desto "starkare" blir stugan, så klart. Men om man har planerat att nyttja sin stuga ex året-runt med så låga/effektiva energi- och uppvärmningskostnader så är det i 9 av 10 fall bättre att välja en tunnare (billigare) timmervägg och lägga pengar på att tilläggsisolera, som både stärker och värmer stommen. 


Det går lika bra "värmemässigt" att isolera väggarna inifrån som utifrån - många kunder väljer ex 95 mm isolering för att enklast då klä in hörnknutarna för att dem sticker ut (vanligtvis) ca 100 mm - så kan man ju även klä fasaden med ex stående fasadpanel - om man önskar ett något "moderna" utseende, enligt en del. Det finns både för- och nackdelar beroende på om man väljer in- eller utvändig isolering. 
Förklaring

  1. Bärande golvbeläggning/undergolv.
  2. Golvbjälke.
  3. Isolering.
  4. Blindbotten.
  5. Remsa för lufttätning över skivskarvar.

Material

Blindbotten: skivmaterial av till exempel 9 mm blindbottenplywood (fungicidbehandlad) eller 8 mm fibercementskivor alternativt 17 mm underlagsspont.
Isolering: skivor av till exempel mineralull, tjocklek 120–145 mm.


Utförande

Blindbotten monteras i underkant av bjälklaget. Spikavstånd för skivor ska vara högst 200 mm. Vid varje fog monteras en remsa av skivmaterialet. Skivtillverkarens monteringsanvisningar ska följas.

Bjälklagsisolering ska vara anpassad till det aktuella fria avståndet mellan bjälkar med 5–10 mm övermått. Den monteras med god anliggning mot bjälkarna och så att inga större springor uppstår. God lufttäthet bör eftersträvas.

Tilläggisolera väggarna på en knuttimrad stuga - inga problem - görs in- eller utvändigt

Vill man tilläggisolera sin timmerstuga så går det både bra och är relativt enkelt eftersom att timmerstommen är en mycket bra och stabil "grund".

Antingen så isolerar man invändigt, då boytan blir något mindre, eller så isolerar man utvändigt, då ökar man byggytan.

Gör man det utvändigt så "klär man in" hörnknutarna och reglar och kan sedan klä fasade med stående eller liggande fasadpanel. En del tycker att stående fasadpanel ger ett modernare utrryck, smaksak. Glöm ej luftspalt och tätskikt. Kontakta oss för tips & råd.

DU BESTÄMMER - VI TILLVERKAR - SKRÄDDARSYTT


Välj bland våra befintliga modeller, storlekar och planlösningar - eller så ändrar vi lite eller mycket, precis som Du vill ha det!

Vi ger Dig pris och ritningar på just det knuttimrade objektet exempelvis stugan, garaget, förrådet, carporten, bastun eller paviljongen Du önskar. 

Vi leverera en komplett materialsats, färdigkapade och numrerade delar, med eller utan fönster & dörrar - eller endast en timmerstomme.

Våra virkestjocklekar är 44, 60 och 90 mm av fint virke, hög kvalitet och mycket bra passform - för enkel montering!